Масаж гуа ша – техника , действие , особености

Какво е гуа ша

Това е едновременно древна китайска масажна техника и джаджа за красота. Буквално „гуа ша“ се превежда като „остъргвам всичко лошо“ (където гуа на китайски е „еднопосочно движение“, а ша е „лошо“). „Лошото” се отстранява с приятна на допир гладка плоча от дърво, кост, рог или камък. Съвременните инструменти за този ритуал най-често се изработват от нефрит, аметист , лунен камък или кварц. Процедурата се извършва с остъргващи движения по масажните линии на лицето и тялото. Червените петна след масаж са нормални. Това се дължи на микроскопични кръвоизливи, които са полезни за тялото.

масаж гуа ша

Как работи масаж Гуа Ша

„Камъните се използват на Изток от древни времена и това е причината за толкова високо доверие към тях“, обяснява козметологът и главен лекар на клиниката Remedy Lab Виктория Клишко. „Лекуването с камъни е издържало изпитанието на времето. Освен това методът не изисква специални медицински познания и допълнителни устройства, така че този масаж е удобен за правене у дома.”

Благодарение на натиска, който се упражнява по време на масаж (както на гърба, така и на лицето), притока на кръв се подобрява и следователно кожата се тонизира и бръчките се изглаждат. Това е потвърдено от немски и американски учени в своето изследване.

Създателите на проекта QUARZ Полина Сохранова и Аня Биневская казват: „Ефектът от камъка може да се види още на първата сесия. Майсторите обичат да показват разликата, когато едната половина на лицето вече е обработена, а другата все още не е.
Половината, където се извършва масажът, обикновено е по-сияйна, тонизирана, здрава и изглежда по-малко подута, тъй като излишната вода се отстранява.

Гуаша влияе върху благосъстоянието и здравето на тялото като цяло, тъй като активира лимфната ни система.

Благодарение на изследването на лимфните пътища, водният баланс на клетките се възстановява. А изтичането на лимфа и приливът на кръв осигуряват навременното отстраняване на токсините от тялото.

Освен това при масаж с гуа ша по нашата техника се стимулира апоневрозата – тренира се скалпа, шията и раменете.

Как се прави гуа ша масаж

По масажните линии трябва да се начертаят стъргалки: от центъра на челото до слепоочията, от крилата на носа до слепоочията, от върха на носа до центъра на челото, от ъглите на устата до средата на ушите, от центъра на брадичката до ушните миди.

Ако има дълбоки бръчки на челото, трябва внимателно да ги изгладите от гънката между веждите до линията на косата.

Когато работите върху шията и деколтето, движенията в центъра трябва да отиват нагоре до брадичката, а отстрани – в обратна посока, от челюстта към ключиците.

„Масажът може да се извършва с два кристала наведнъж (синхронно) и с различна степен на натиск. Ако имате само един скрепер, първо тренирайте дясната страна на лицето, а след това лявата “, съветва Виктория Клишко.

Полина Сохранова и Аня Биневская посочват няколко точки, които трябва да имате предвид, когато извършвате процедурата у дома: „Трябва да проучите подробно инструкциите и да гледате урока в YouTube. Сред най-добрите можем да подчертаем уроците на Britta Plug и Sandra Lanshin. Скоро ще има и нашия, на български.

Не забравяйте да вземете предпазни мерки, да се уверите, че няма свежи следи от инжекции, рани и възпаления по лицето. Помислете за посоката на движение на лимфния поток. Не прекалявайте. Правете всяко движение с любов и се наслаждавайте на процеса.”


гуа ша масаж

Колко често да правите гуа ша масаж

За да се отървете бързо от отока, е достатъчно да масажирате 5-10 минути сутрин.

Постепенно времето за масаж може да се увеличи до 40 минути. Ако имате нужда от дългосрочен ефект, тогава можете да проведете курс на масаж.

Средно се провежда в продължение на месец, през ден, на сесии от 30 минути.

Противопоказания за масаж с гуа ша

Създателите на QUARZ обясняват, че освен универсалните противопоказания – висока температура, онкологични заболявания и общо неразположение – гвашът не се препоръчва за никакви инвазивни процедури: инжекции, филъри, ботокс и др.

„Движението на плочата може да измести филъра и да премахне лекарството преждевременно. Затова е най-добре да изчакате три до шест месеца, преди да се върнете към масажа. Всяко възпаление, активни стадии на акне, обриви, алергии също могат да се считат за противопоказания. През този период можете да се съсредоточите върху работата с шията, като по този начин помагате на лимфата да смекчи възпалителния процес.

Какво трябва да знаете за скреперите гвуша

„Първо, те са най-добрите приятели и помощници по пътя към здраво, сияещо, младежко лице. Заедно със съня, режима на пиене, храненето и физическата активност, разбира се, – казват Полина и Аня. – Плочите Guasha са непретенциозни, могат да се мият със сапун и вода, да се съхраняват в банята или където правите масаж.

Единственият минус: при падане гвашът може да се счупи. Естественият камък в тази форма е доста крехък, така че използването на хлъзгави ръце за масаж върху под с плочки може да не е най-добрата идея. Но за този случай ние разработваме гваш от руски естествен камък, който изобщо не се чупи и в същото време изпълнява всички функции на масажна плоча. Такава мини-революция.”

Гуа ша масажни плочи от скъпоценни и полускъпоценни камъни
Имайте предвид, че ръчно изработените плочки никога нямат перфектна форма (няма две еднакви плочки), а също така могат да имат леки драскотини или следи от ръчно шлайфане.

Т.е. не оказва влияние върху положителния им ефект и е само доказателство за естествения им произход. Създаването на каменни плочки гуа ша винаги следва естествената структура на камъка, извличайки най-доброто от нея.

Най-широк спектър на действие върху кожата и нашето тяло ще има масажор гуа ша от скален кристал и розов кварц. Твърди се, че тези камъни имат най-силните свойства против бръчки.
Нефритените плочи гуа ша се препоръчват при акне и проблемна кожа.

При кожни заболявания от вирусен или бактериален произход си струва да посегнете към чиния гуа ша от аметист.

гуаша

Можете също да съпоставите гуа ша масажорите с вашия зодиакален знак:

Водолей: Аметистът помага на Водолея да се отвори за нови неща, укрепва търпението.

Риби: Аметистът подобрява духовното съзнание на Рибите, отваря ума за нови възможности. Жадеитът хармонизира мислите. Розовият кварц събужда любовта.

Овен: Аметистът укрепва търпението на Овена, помага за фокусиране.
Телец: Розовият кварц предизвиква нежност и любов в Телец.

Близнаци: Планински кристал укрепва тялото, помага за концентрация.

Рак: Лунния камък носи щастие и радост, укрепва приятелствата.

Лъв: Планински кристал изчиства мислите, повишава интуицията.

Дева: Розовият кварц, въпреки комплексите, дава на Девата безусловна любов един към друг

Везни: Розовият кварц носи положителни вибрации в живота на Везните.

Скорпион: Аметистът възпрепятства притежанието на Скорпион, подобрява интуицията му.

Стрелец: Аметистът насърчава оптимизма и честността на Стрелец.

Козирог: Планинският кристал въвежда Козирога в начина на опознаване на себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето преживяване.