Историята на детските играчки

Децата по света си играят под някаква или друга форма на играчка от зората на времето. Всички дечица са способни да седят на едно място и да се наслаждават на всичко, което възрастните поставят пред тях. Въображението им позволява да си играят буквално с всичко. Дори и вие ще бъдете изненадани какво са способни да превърнат в детска играчка вашите деца.

20-ти век е свидетел на растежа и напредъка на почти всичко, което използваме ежедневно. Моторите, батериите, компютрите и ограмотяването ни в използването на химикалите направиха възможен съвременния живот такъв какъвто е. Детските играчки не са изключение от това правило. Ако проследите промените в детската игра, можете повече или по-малко да проследите цялостните промени в технологията на деня. 

Ранни детски играчки

Преди 20-ти век децата са имали малко играчки и тези, които са имали, са били ценни. Освен това децата са нямали много време за игра по това време. Само определена прослойка от обществото са изпращали децата си на училище. Вярвате или не, но повечето от повечето деца се е очаквало да помагат на родителите си, вършейки лесна работа в къщата или на полето. 

Египетските деца са игралина подобни игри като тези, които децата играят днес. Те също са играели с играчки като кукли, войници играчки, дървени животни, топка, топчета, въртящи се върхове и кокалчета (които бяха хвърлени като зарове).

В Древна Гърция, когато момчетата не са били на училище, а момичетата не са работили, те са играли игри с топка с напомпани свински мехури. Играли са си и с кокалчета. Децата се забавлявали и с играчки като въртящи се върхове, кукли, модели кончета с колела, обръчи и люлеещи се кончета.

Римските деца от своя страна са се забавлявали с дървени или глинени кукли и обръчи. Има доказателства, че още по това време е имало игри с настолни игри. И разбира се играта с животински кокалчета.

Играчките са се променили малко през вековете. През 16-ти век децата все още играят с дървени кукли. (Наричаха ги Вартоломейски бебета, защото са се продавали на панаира Свети Бартоломей в Лондон). Играли и на „чаша и топка“ (дървена топка с дървена чаша на края на дръжката. Трябвало е да замахнеш дръжката и да се опиташ да хванеш топката в чашата).

Първата къща за кукли е направена в Германия през 1558 г. Интересно нали?

Детските играчки и индустриалната революция

Индустриалната революция позволява масово производство на детски играчки и те постепенно стават по-евтини и достъпни. Джон Спилсбъри прави първия пъзел наприемр през 1767 г. Той възнамерявал да преподава география, като нарязвал карти на парчета, но скоро хората започнали да правят пъзели за забавление. Калейдоскопът е изобретен през 1816 г. от Дейвид Брустър. През 1882 г. Аделин Уитни патентова азбучни блокове.

През 19-ти век момичетата от средната класа играят с дървени или порцеланови кукли. Имали са и къщи за кукли, магазини за модели и въжета за скачане. Момчетата от своя страна са играли с играчки като животни играчки и войници, както и с играчки влакчета. (Някои влакове играчки имаха работещи двигатели, захранвани от метилиран спирт). Имало е забавление и с лодки играчки. Бедните деца обаче притежавали по- малко играчки и често е трябвало да ги изобретяват сами и да се забавляват.

В едно средно заможно семейство от 19-ти век децата са играли с люлеещи се кончета и играчки с часовников механизъм като движещи се животни например.  Влаковете с часовников механизъм също били популярни.  Популярни били и прости играчки като въртящи се играчки в оста си. Да не забравяме обръчите и игрите като кокалчета и клечки, в които е трябвало да вземеш цветни пръчки от купчина, без да пречиш на останалите – популярна игра и днешно време междудругото. 

В неделята пък децата често играели с играчки с религиозни теми като Ноевите ковчеги с дървени животни. Това го има записано в много религиозни книги.

Играчките през 20-ти век

През 20-ти век са изобретени много нови играчки. Пластилинът е изобретен през 1897 г. от Уилям Харбът. За първи път е предоставен в търговската мрежа през 1900 г. Също през 1900 г. Франк Хорнби изобретява играчка, наречена Meccano. Едуин Бини и Харолд Смит изобретяват пастели през 1903 г. Момчетата си играят с детски влакчета от векове, но през 1915 г. Мартин Ф Кристенсен изобретява машина, която им позволява да бъдат масово произведени.

Също така в началото на 20-ти век бяха въведени коли с педали за деца. Да не забравяме, че популярните играчки в началото на 20-ти век са малки ламаринени коли, които уверени сме всички помнят и се забавляват и до днес. През 20-те години влаковете стават много популярни. Меките играчки също стават често срещани в началото на 20-ти век, включително плюшени мечета.

По време на Втората световна война повечето фабрики за играчки са превърнати във военно производство. Въпреки това Джеймс Райт изработва популярните по това време военни играчки през 1943 г. 

В края на 20-ти век с идването на все по често срещаните средни класи общества пластмасовите и метални играчки станаха много по-евтини и много по-разпространени. През 50-те години на миналия век Lego става популярна играчка. Mr Potato Head е изобретен през 1952 г. Play-Doh е изобретен през 1955 г. от Джоузеф и Ноа МакВикър. Скейтбордовете са продадени за първи път през 1958 г., а куклите Барби са изобретени през 1959 г. Във Великобритания Action Man е пуснат в продажба през 1966 г. В началото на 70-те години космическите бункери и клакери са популярни играчки.

В края на 20-ти век компютърните игри стават много популярни.

Сред съвременните играчки, Tamagotchi е изобретен през 1996 г., а Furby е пуснат в продажба през 1998 г.

Интересно, нали? Детски играчки е имало и ще има още стотици години напред. Децата ги обожават. Дори е любопитно какво ли ще следващото ниво от развитието на детските играчки. 

В Patilanci.BG предлагаме огромен брой и видове детски играчки. Разгледайте ги в онлайна магазина ни, а ние ще се погрижем да ви ги доставим бързо.

Вашият коментар

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето преживяване.