6 причини да използвате гел от алое вера

Има около 420 вида алое, но само един от тях е довел до развитието на истинска индустрия, която днес струва милиони долари. Алое вера (Aloe barbadensis miller – ботаническо наименование) е най-широко използваният вид алое от древен Египет, а най-известният екстракт е т. нар. гел от алое вера, използван в световен мащаб в хранителната, козметичната и хранителните индустрии.

Поради своя комплекс съдържание на хранителни вещества и терапевтични свойства.

Локалното приложение (директно върху кожата) на гел алое вера в случай на изгаряния, драскотини или други леки наранявания е едно от многото външни приложения, но растението (и имплицитно екстрактът от гел) има благоприятни ефекти, които го препоръчват за вътрешна консумация.

Алое Вера

Растението Алое Вера наречено още растението на безсмъртието се откроява със своите 30-50 см дълги листа, които задържат вода и предлагат на растението възможност да оцелее дори в най-сухите райони или в региони с нередовни валежи. Поради високото си водно съдържание (приблизително 95% – 99%), Алое Вера има силно овлажняващо действие и се използва като съставка в продукти за грижа за кожата, сокове и други напитки.

Листата на растението се състоят от 3 слоя, а именно:

Алое Вера гел, безцветна течност с вискозна консистенция и леко ароматна миризма;

✔така нареченият латекс, средният слой, който всъщност е сок на растението, жълта течност с горчив вкус;

✔зелен външен слой, който предпазва листата.

✔Гелът от алое вера има над 70 активни съставки и противовъзпалителни, антисептични и имуномодулиращи свойства, съответно антидиабетно действие. Може да се извлича и използва за козметични цели, включително лист от алое.

Ако имате такова растение, отрежете няколко листа (в зависимост от количеството чист гел, което искате да получите) и ги поставете изправени, за да може сокът да се отцеди. Продължете с измиване на листата и премахване на защитния слой с нож. Така полученият гел може да се постави в блендер за консистенция, която улеснява използването му.

И не се притеснявайте: дори листата на алое да не се регенерират, вместо отрязаните ще пораснат нови.

Растението и имплицитно екстрактите от алое вера имат забележително съдържание на витамини и минерали, и многобройни лечебните свойства сред които споменаваме:

  • витамини: А, С, Е, фолиева киселина и витамини от В-комплекс;
  • минерали: калций, натрий, селен, магнезий, манган, калий, мед, цинк и желязо;
  • ензими, включително брадикинин с противовъзпалителна роля;
  • антрахинони, слабителни съединения;
  • захари (монозахариди и полизахариди);
  • полифеноли (вещества с антиоксидантна роля);
  • мастни киселини;
  • салицилова киселина;
  • незаменими аминокиселини;

сапонини, вещества с антисептични и почистващи свойства.

Богатото съдържание на хранителни и активни вещества придава на растението Алое Вера много полезни свойства: противовъзпалителни, аналгетични, антисептични, антиоксидантни и антибактериални. От своя страна тези свойства позволяват, а също така препоръчват използването на екстракти от алое вера като естествени лекове или спомагателни средства при облекчаване на много заболявания.

И така, растението се използва за:

Успокоява киселините

Киселини в стомаха е един от симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест, храносмилателно разстройство, което става все по-често срещано в днешно време. Медицински преглед от 2010 г., фокусиран върху полезни растения при гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), потвърждава възможността за използване на гел от алое вера за облекчаване на този симптом.

Помага за понижаване на кръвната захар

Проучване на група хора с диабет показва потенциала на гела от алое вера да се използва като добавка за понижаване на кръвната захар. В това проучване прилагането на 2 чаени лъжички гел на ден, минимум 2 седмици, доведе до намаляване на нивата на кръвната захар, респективно броя на триглицеридите в случая на участниците.

Ускорете заздравяването на изгаряния

Благодарение на своето успокояващо, противовъзпалително и антисептично действие, гелът от алое вера е идеален не само за лечение на изгаряния от първа и втора степен, но и за намаляване на времето за заздравяване на рани с до 9 дни, според няколко проучвания.

Хидратира и детоксикира тялото

Пиенето на сок или гел от алое вера под формата на напитки или добавянето им към смутита е ефективен начин за ускоряване на заздравяването на изгаряния.

Благодарение на своето успокояващо, противовъзпалително и антисептично действие, гелът от алое вера е идеален не само за лечение на изгаряния от първа и втора степен, но и за намаляване на времето за заздравяване на рани с до 9 дни, според няколко проучвания.

Хидратира и детоксикира тялото

Консумацията на сок или гел от Алое Вера под формата на напитки или добавянето му към смутита е ефективен начин за хидратиране на тялото, както и за възстановяване след интензивни физически натоварвания. В същото време поддържането на оптимално ниво на хидратация помага на тялото в процеса на детоксикация, като елиминира остатъците от храна и други остатъци. В същото време поддържането на оптимално ниво на хидратация помага на тялото в процеса на детоксикация, като елиминира остатъците от храна и други остатъци.

Отстранете зъбната плака

Богатото съдържание на витамин С, както и антибактериалните свойства на екстракта от алое вера привличат вниманието на изследователите към възможността за неговото използване, включително и за устна хигиена.

Едно от клиничните проучвания, проведени в това отношение, показа, че сокът от алое вера (използван в разтвор за изплакване на устата) е също толкова ефективен за намаляване на плаката, колкото хлорхексидинът, основната съставка в повечето води за уста.

Грижи се да нямаме кожни раздразнения и забавя появата на бръчки

Екстрактите от алое вера са ключови съставки в продуктите за грижа за кожата, включително продукти против стареене. Алое Вера засилва активността на фибробластите, които от своя страна играят важна роля в синтеза на колаген. В клинично проучване, включващо 30 жени на възраст над 45 години, локалното приложение на гел от алое вера за период от 3 месеца се оказа полезно за увеличаване на производството на колаген и по този начин подобряване на еластичността на кожата.

В същото време Алое Вера може да намали зачервяването и да предпази от UV лъчите и вредните ефекти, които те имат върху кожата.

Знаете ли, че…

… Глобалната пазарна стойност на Алое Вера достигна 552 милиона през 2018 г.? Прогнозите показват, че това ще доведе до грандиозно увеличение през 2024 г. от 915 милиона долара.

Алое Вера гел за лице

Гелът от алое вера е продукт, който можете да комбинирате с най-разнообразни съставки за приготвяне на домашни маски. Ето 5 рецепти, всяка с само 3 съставки, които можете да приготвите у дома:

Домашна маска за лице с алое вера за кожа с акне:

2 супени лъжици мед;

1 супена лъжица гел от алое ;

1/4 чаена лъжичка канела или 1 чаена лъжичка куркума на прах.

Домашна маска с алое вера за суха кожа:

2 супени лъжици гел от алое ;

3 чаени лъжички бадемово масло;

среден, натрошен банан.

Маска с алое вера за мазна кожа:

1 супена лъжица гел от алое ;

1 чаена лъжичка кисело мляко;

1/2 чаена лъжичка лимонов сок.

Маска с алое вера за чувствителна кожа:

1 супена лъжица гел от алое ;

1 чаена лъжичка кисело мляко;

1 чаена лъжичка сок от краставица.

Маска за кожа с алое вера с пигментни петна:

2 чаени лъжички гел от алое вера;

1 чаена лъжичка розова вода;

половин натрошена краставица.

Съставките на всяка маска се смесват до получаване на хомогенен състав, който след това се нанася върху кожата и се оставя да действа минимум 10 минути – максимум 20 минути.

Директното приложение върху кожата и вътрешното приложение на гел от алое вера се считат за 2 безопасни начина за консумация от всеки. За разлика от тях, при консумацията на сок от алое вера от някои хора са докладвани странични ефекти, които са тясно свързани с качеството на този вид екстракт.

По този начин за вътрешна консумация се препоръчва само пречистен и обезцветен сок от Алое Вера с ниско ниво на антрахинонови гликозиди . Както научихме по-рано, така наречените антрахинони са съединения със силно слабително действие и тяхното присъствие в големи количества може да причини диария или спазми. Освен това клиничните проучвания при мишки показват, че антрахиноните имат дразнещ ефект върху червата и могат да причинят тумори.

Така че, ако планирате да се лекувате със сок от алое вера, уверете се, че той е получен от безопасен източник и че продуктът е пречистен.

Също така, дори и да не сте сигурни в качеството на сока, има някои ситуации, при които консумацията му трябва да се избягва или да се извършва под наблюдението на специалист, а именно:

в случай на хора с диабет, които вече се лекуват за това състояние. Сокът от алое вера може да взаимодейства с определени лекарства или да причини хипогликемия (внезапно спадане на нивата на кръвната захар);

в случай на хора, които вече използват лаксативи;

в случай на бременни жени.

Независимо от формата на екстракта, който трябва да се консумира, е препоръчително да се консултирате с лекар преди започване на приложението, съответно да се нанесе върху малък участък от кожата в случая на гела, за да се установи възможна алергична реакция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето преживяване.