Бебе Йода най-големият нов герой за 2020 година

В рамките на няколко седмици, сериалът “Междузвездни войни” “The Mandalorian” постигна господство на поп културата благодарение на малък, зелен взрив от миналото с малкото Бебе Йода.


Само за три седмици и четири епизода от своя старт, The Mandalorian на Disney + вече закрепи своето наследство благодарение на сензацията Малкия Йода. Мистериозният зелен тайк доминира в поп културата и социалните медии още от първия епизод, докато разполагането на The Mandalorian в началото на празничния сезон на пазаруване гарантира, че свързаните стоки ще изхвърчаха от рафтовете. Времето също води директно към пускането на третата и последна част от театралната сага на франчайза, като гарантира, че Междузвездни войни ще царуват върховно, когато приключим това десетилетие и влзем в следващото.

Майсторство на куклите

бебе йода

За да не отнема никакъв кредит на създателя и шоуто на The Mandalorian Джон Фаврео, но идеята за Йода с размер на бебе е брилянтна само в своята очевидност!

Всъщност това бележи третия път, когато „Междузвездни войни“ се насочиха към този конкретен кладенец: „Фантомната заплаха“ ни даде преждевременен, млад Анакин Скайуокър, докато анимационният сериал „Междузвездни войни: Войните на клонингите“ представи Рота Хът, потомък на Джаба с големината на пинта. Хит. Нито един от тези примери не е подпалил света (добре, Анакин го е направил, но не по начина, по който Лукас е планирал), така че заслугата за феномена Бебе Йода се дължи изцяло на дизайнерите и техниците, отговорни за оживяването му.

Подобно на по-стария си съименник, Бебе Йода е аниматронно творение, управлявано от екип кукловоди. Това е тактилната – а понякога и странна природа – на нещото, което е отговорно за висцералната реакция на хората към него и не изглежда твърде рано да се постави в същия пантеон от обичани творения на практически същества като ET, Mogwai или оригинала Йода. Дори и най-циничният наблюдател трябва да признае: куклата е обективно красива. Ако може да се движи до стотици като стоична и фаталистична фигура като Вернер Херцог, какъв шанс имахме да не влюбим в нея?

Теории на феновете


Както несъмнено много случайни наблюдатели са научили от първа ръка, след като са били поправени от обсебен от сагата, приятел, колега или подслушвач на „Междузвездни войни“, Бебе Йода всъщност не е млада версия на Йода, която всички познаваме. Или, пак, може би той е?

Веднага щом големите му уши и малка главичка изскочиха от плаващото му креватче, феновете веднага започнаха да спекулират относно самоличността ипроизхода му. Досега Мандалорианецът даде много ценни улики за истинсия произход на Детето, както се споменава в шоуто. Той е представен за първи път по време на заключителните моменти на пилотният епизод, за който се разкрива наградата, че нашият едноименен герой-ловец на глави, също толкова мистериозният мандалорианец (или Мандо, както е познат на приятели), е бил нает да открие, жив или мъртъв . Освен пола му, знаем само, че Детето е на 50 години (неговият вид има изключително дълга продължителност на живота, както е отбелязано за първи път в Завръщането на джедаите, когато Йода разкрива, че е жив от 900 години), и това, както и останалите членове от неговия вид, с които сме били запознати в минали филми, той е чувствителен към силата.


Шоуто и бебе Йода

Реакцията на феновете за „Мандалорианецът“ беше почти единодушно положителна, което идва като нещо изненадващо, като се има предвид колко спорни в крайна сметка са повечето нови записи на „Междузвездни войни“. Същото може да се каже и за преобладаващо приветстващия прием на Бебе Йода дори от упорити фенове, които са склонни да отхвърлят франчайза, когато той потъне в сладост и / или широка комедия.

Преди представянето на Бебе Йода (чието съществуване беше запазено впечатляващо в тайна преди премиерата на сериала), очакването за The Mandalorian беше малко заглушено, вероятно поради объркване в историята, като много случайни фенове предположиха, че това е история за произхода на Боба Фит. Дори и без включването на героя, шоуто вероятно щеше да се окаже популярно сред поклонниците на „Междузвездни войни“, но няма нищо, което да предполага, че щеше да е нещо повече от прихващане на радара на по-голямата култура.

Колкото и да обичат хората да сравняват шоуто с класически уестърни и самурайски филми, то най-много напомня на синдикирани приключенски сериали от 90-те, като Херкулес: Легендарните пътешествия и Зена: Принцеса войн, макар и с много по-голям бюджет и далеч по-добър производствен дизайн. В комбинация с буквално безличния си шифър на герои, шоуто изискваше допълнителен елемент, за който да се придържа масова публика. Въвеждането на Бебе Йода, чиято популярност както в дългосрочен, така и в краткосрочен план ще доведе до възвръщаемост на мега скъпата инвестиция на Disney.

Вижте нашите страхотни оферти във Facebook!!!

Вашият коментар

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето преживяване.