Оризова вода за растеж на косата- Действа ли?

-31%
Original price was: 29.00лв..Current price is: 19.99лв..
-36%
Original price was: 25.00лв..Current price is: 15.99лв..
-60%
Разграбен
(2) Original price was: 25.00лв..Current price is: 9.99лв..

Изплакването и накисването на косата ви с оризова вода, за да стане по-дълга и по-лъскава, отдавна е основна част от източноазиатските практики за красота. Сега прави обиколките в TikTok, където потребителите твърдят, че напръскването или изплакването на косата в оризова вода води до „екстремен растеж на косата“.

Но дали всъщност работи – и ако не стане, какво ще стане?

Какво е оризова вода?

Оризовата вода е остатъчната вода, която оризът е бил изплакнат преди готвене, който често съдържа нишестен и понякога някои витамини, казва дерматологът от Ню Йорк Рейчъл Назарян, д-р Здравеопазване. Най-бързият начин за приготвяне на оризова вода е накисването на 1 част ориз в 2 части вода за 30 минути и остатъците от водата се прецеждат в чиста купа. Въпреки че обикновената оризова вода е добре, някои потребители на TikTok добавят кори от грейпфрут и етерични масла, за да ферментират водата с течение на времето, преди да я поставят върху косата си.

Оризова вода стимулира ли растежа на косата?

За съжаление, нито едно проучване не доказва, че оризовата вода може да помогне,  да ускори растежа на косата. Възможно е обаче да има нещо. Оризовата вода съдържа витамини В и Е, които са свързани с растежа на косата и жизнеността, казва Мона Гохара, доктор по медицина, доцент по дерматология в Медицинското училище в Йейл, за здравето. Недостигът на витамин В12 е свързан конкретно с косопад, според преглед от 2019 г. в дерматологията и терапията.

Какво всъщност прави оризовата вода за косата ви?

„Измиването на косата с оризова вода може най-много да предложи временно подобрение за някои хора“, казва д-р Назарян. “Но това не е доказано – и вероятно е минимално.”

Д-р Гохара отбелязва, че накисването или изплакването на косата ви с оризова вода може да повиши жизнеността на косата ви поради съдържанието на витамини, но това няма да ускори процеса на растеж, тъй като е малко вероятно оризовата вода да проникне в фоликула на косъма.

Какви други възможности има за растежа на косата?

Както д-р Назарян, така и д-р Гохара предлагат препоръчани от дерматолога лечения като спиронолактон, локален миноксидил и дори инжекции с богата на тромбоцити плазма (PRP), за които е доказано, че подобряват растежа на косата. „Като цяло ми харесва да препоръчвам PRP, когато използваме хранителни вещества от собствената си кръв, за да събудим тези сънливи [космени] фоликули“, казва д-р Гохара.

За да получите нашите най-добри истории във вашата пощенска кутия, регистрирайте се за нашият бюлетин!

Кажете ни в коментарите по-долу какви други здравословни проблеми могат да бъдат излекувани с помощта на неща, намерени в кухнята.

Последвайте ни във Youtube,вижте нашите специални оферти!!!

Категории: Видяно по телевизиятаджаджиза домакрасота и здравеДъглас козметикадетски играчкиподарък за мъж, подарък за жена, подарък за специален повод. Или вижте всичките ни продукти от ==> ТУК.
Вижте и намаленията, които предлагаме от ==> ТУК.

Вашият коментар

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето преживяване.