6 причини защо трябва да пием вода

Повечето хора са наясно с факта, че трябва да пият вода, но замисляли ли сте се и се питате „Защо трябва да пием вода?“

Ако не сте, сега сте, така че ето 6 причини, защо трябва да пием вода всеки ден.

защо трябва да пием вода
защо трябва да пием вода

Водата и човешкото тяло

Теглото на вашето тяло е повече от половината вода.

Всъщност водата е компонент във всяка тъкан, орган и клетка в тялото ви.

По същия начин повечето химични реакции в тялото изискват вода.

Това включва:

✔ храносмилане

✔метаболизъм

✔дишане

Червата и бъбреците не могат ефективно да освободят тялото ви от отпадъци без адекватна хидратация. Меко казано, животът не може да продължи без вода под някаква форма – тялото ви просто не може да функционира.

Можете да мислите за водата като хранително вещество, от което тялото ви се нуждае. Тя присъства в други течности, самата вода, както и в храните.

Всяка от тези форми на вода е от съществено значение за замяна на големите количества вода, които губите ежедневно. Загубата на течности става чрез изпаряване, дишане, уриниране и дефекация.

За да поддържате високо ниво на здраве, трябва да попълвате тази загуба ежедневно.

Според CDC питейната вода е от съществено значение за оптимално здраве. Правилната хидратация предотвратява запек, промени в настроението, камъни в бъбреците и прегряване.

Ако вашият прием не е равен на изхода на вода, ще се дехидратирате. Няколко фактора могат да причинят загуба на течности.

Това включва топъл или сух климат, енергични упражнения, голяма надморска височина, заболявания като диария и дори възраст.

Но какви са специфичните начини, по които водата обслужва тялото ви?

защо трябва да пием вода
защо трябва да пием вода

Ето шест отговора „защо трябва да пием вода всеки ден“ …

1. Поддържайте баланса на течностите

Водата е компонент на всички течности в тялото ви.

Тези течности подпомагат храносмилането, усвояването, циркулацията, слюноотделянето и транспортирането на хранителни вещества.

Те също така помагат за регулиране на телесната температура.

Мозъкът ви комуникира с бъбреците ви, за да контролира колко течност отделяте като урина или задържате като резерви в тялото си.

Ако ви липсват течности, мозъкът ви ще задейства механизма на жаждата ви. Ако се игнорира, се дехидратирате.

След това можете да изпитате отрицателни странични ефекти.

2. Контролирайте приема на калории

Водата винаги е била компонент на здравословното хранене.

Водата няма калории.

По този начин е по-добър хидратиращ избор от висококалоричните напитки за намаляване на калориите. По същия начин храната с високо съдържание на вода изглежда по -голяма и ви поддържа по -сити от храни с ниско съдържание на вода.

Тези храни с високо съдържание на вода включват плодове, зеленчуци, супи с бульонна основа, овесени ядки и боб.

3. Увеличете енергията в мускулите си

защо трябва да пием вода
защо трябва да пием вода

Клетките се свиват при липса на течности и електролити. Това допринася за мускулната умора. Без достатъчно течности, мускулите не работят добре.

Пиенето на достатъчно течности, когато тренирате, е важно. Според указанията на Американския колеж по спортна медицина, пийте поне3 чаши течности около два часа преди тренировка.

След това започнете да пиете течности рано и ги пийте на редовни интервали. Това ще компенсира всяка течност, която тялото ви губи под формата на пот.

4. Поддържайте здрава кожа

Кожата ви също до голяма степен се състои от вода и действа като бариера за предотвратяване на загубата на течности от тялото ви. Правилната хидратация не е чудо средство за премахване на бръчки. Но дехидратираната кожа е по -набръчкана и суха. Уверете се, че осигурявате на тялото си адекватна хидратация, а бъбреците ще свършат останалото.

5. Подобрете бъбречната си функция

Вашите течности помагат при изнасянето на отпадъчните продукти от клетките ви. Най -агресивният токсикант в тялото ви е азот на карбамид в кръвта. Този компонент е водоразтворим отпадък, който обикновено преминава през бъбреците, за да се елиминира чрез урината.

Докато сте адекватно хидратирани, бъбреците ви обикновено вършат ефективна работа за пречистване и освобождаване на тялото ви от токсини. Вашите течности помагат за изнасянето на отпадъчните продукти от клетките ви. Най -агресивният токсикант в тялото ви е азот на карбамид в кръвта. Този компонент е водоразтворим отпадък. Той преминава през бъбреците и се елиминира чрез урината. Когато са хидратирани, бъбреците ви вършат ефективна работа за почистване и освобождаване на тялото ви от токсини.

6. Поддържайте правилните процеси в червата

Хидратацията също помага за преместване на отпадъците през стомашно -чревния тракт, предотвратявайки запек. Когато се дехидратира, дебелото черво изтегля вода от изпражненията, за да поддържа нивата на течности. Това води до запек.

Има още хиляди причини защо трябва да пием вода, но решихме днес да споделим най-важните шест.

Ако сме пропуснали някоя важна причина , защо трябва да пием вода ще се радваме да я допълним ,като ния споделите , като коментар.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО:

Най-добрите съвети за отслабване през лятото

Защо трябва да спортуваме

Стрии – как да се справим с тях?

Вашият коментар

Този сайт използва бисквитки, за да подобри Вашето преживяване.